kembali sekeping

August 18, 2010
huhuuuu
apekan daya ku....

di kala mereka mahukan kelansingan,, ak mahukan kemontelan...
baru jea nak bertambah,, tut tuttt dah berkurang la plk....
nmpknye terpakse la ak tgguhkn dulu hasratku itu...huahuahuah !!!

maka, terbace la ak akn satu artikel ni...
'cara menambahkan berat badan'

satu~
olahraga...utk tubuh berfgsi ngn beik,,, rse cm dah wat dah....wpun ak xla berlari dipadang, tp tiap2 pg ak kne kemas umh....dr dpn smpai blkg...fuh!! p0nat tu


dua~
minum susu...susu yg full cream gitu,,, hakhakhak...yg ini agk la keliatan...mmg dr dulu lg ak mmg xsyuke susu..lg2 yg full cream...bau nye aje sdh meloyakan tekak ku...bile la agaknye ak mao0 minum susu nie yea....huhuhuu


tige~
kunyah maknn...smpai halussssss,,, yg nie mmg ak syuke wat...bile makn msti kunyah btol2...br bleh hadam...tp kekdg tu mein telan jea bile per0t dah bernyanyiii2


empat~
mkn dgn teratur...breakfast, lunch n dinner,,, yg nie xbape ikut sgt...ak mkn bile lapo0 jea...bile terase nak mamam..br la mulut ni nguyah


lim0~
jenis mknan...mknan yg sesuai dgn aktivitis anda....jika sesorg itu byk bergrk, make mknlah mknn yg byk karbohidrat @pun byk l0mak....supaye l0mak itu dpt la bertimbun2 dlm tubuh,,, oooo cmtu ea..yg nie ak xtao la plk...ingtkn l0mak tu mkin kurg


enam~
tido ckp...skrg2nye 8jam,,, yg nie mmg terlebih ckp dah....hahahaaa...duk umh asyik tid0 jeaaa 


tuj0h~
krg mer0kok,,,, ak smmg nye XSUKE ROKOK....hidu asap r0kok pom ak xnak


lapan~
slal0 perikse kesihatan anda,,, yg nie lelagi la jaranggggg....lagi2 ak dah kt umh....lagi la mls



camne la nak bes0oo ni...
kalo mende cmni pom ak kureng wat....iskh3

HARUSlah mewajibkan diri ku utk melakukannyee...
utk TIDAK kembali sekeping...


eheeeee~~

Jelez sgt

August 13, 2010
Terase sedikit kecemburuan wit my little bro0…little ke?? Hehehee…;)

pe yg wat ak jelez nie,,

dah bape juzk die bce alquran tuk 3hari pose ni…

sgt mencemburuinye…

pntg de time free ckit,

musti bersme quran zip nye…

pas sahur..bace…

sambil tggu mak ak ciap tuk ke sekolah..bace..

dlm kete..bace…

blik sek…bace…

smbil nk tggu febrot citenye..bace…

ptg2..bace…

blik terawih…bace…

tu yg ak nmpak…yg ak xnmpak xtao la….myb de la kut…


TABIKKKK !! caya la lie…mUsti ko khatam bebape kali ni…. Jelezzzzzzzz nyeeeeeeee ;)


al-kesah

Nak dijdikan cite, trnmpak la ak akn sebuah kete viva yg keitaman b’henti kt dpn umh jiran ak…dlm ujan lebat yg x bape lebat itu, t’henjut2 la seorg p0mpuan@ pemilik kete itu ke umah jiran ak…utuk mjmput anak nye pulang ke umah mereka…tanpa memati kan enjin ketenye n vipernye, trn la ia dr ketenye…

Setlh memayungkn kepala anknye…tibe2, p0mpuan td mao m’buke pintu kete utk anak nye…alamks xleh buke la…terkial2 la die mencarik pintu kete yg bleh dibuke…malangnye ke sume pintu ketenye tdk b0leh dibuke lg….kecian betoi ak yg melihatnye…

Hati ku terdetik, kalo la mende camni berlaku pd ku, ape ak nk wat ek….terfikir seketika…lalu ak brtnye la kpd mak…s0re ak yg kuat td tlh mengjut kan ayah ku yg br shj nk tid0..katenye…huhuu..“s0wie la abah” hehehe….mak n ayah ak pom mule la melihat mreka td di tgkp…msih lg terkial2 utk m’buke pintu kete nye…ak btanye cmne pintu tu bleh terkunci ek..kt dlm kete tu bkn nye de sape2 pom..melainkan de org kt dlm yg kuncikan atau pn pintu kete akn t’kunci bile kite tkn brek kn…make mula la ayah ku m’beri resp0n diats ptnyaan ku td…heheee…biase la kete Malaysia…katenye…mybe lock kete nye longgar..tu yg bleh jtuh tu… bis tu cmne ek?? Mcm2 la idea2 yg ak pk kn…call la die punye husbd…hmm, xleh call kut coz tiponnye de dlm kete…xingt nmber tu..call perodua la…cm mustahil gak…

Dlm mak ak berciap2 utk kesne, tibe2 tnmpk sebuah kete meluncur laju kearah dorg…hmm..husbd die la tu kut...or mayb ‘pomen’….lgknye…p0men tu pom terkial2 nak bkk pintu kete tu…de la peralatan yg dikeluarkan nye…ak pom xtao pe mende tu…cm2 care die cube..dr tepi pintu kete la…dari ats la…pom cam ssh gak…lg skali ak terpikir…kalo cmni la hnye pencuri kete shja yg tao cmne nak cgkil pintu kete tu…huhuu…sape la plk ek…huhuuu…tp xkn la smpai nk pecahkan cermin kete tu kan…

Pomen tu mengeluarkan alat yg lein lak…ak tao pe yg die nak wat…ahaaaa…die mskkn tali dawai tebal kt bhgian ats pintu kete..pastu die tkn button nk trn kn tingkp…akhirnye tingkp tu terbuke…dpt la die bkk pintu kete tu…yeaaa berjaye akhirnye…alhamdulillah…eheeeeee…make p0mpuan itu tsgt la gumbira…maka dpt la die plg ke umhnye….

So, moral of ‘da story cite ni…jgn la kite lupe utk mati kn enjin kete w/pun utk seketika…n kalo xnk mati kn kete, bkk la salah satu tgkp kete dgn seluas2nye b4 kite trn..n kalo x pom pastikn de sesape dlm kete tu…akhir kate…sekiaaannnnn!!



Fuhhh,, brainstromg tuk idea2 yg agk bernas laa labuu…xdela ia berkarat sgt…(^^,)

hehee

August 11, 2010
hehehee...
blog ak brubah wajah lg...hehehee
inilah akibat terlaloo byk sgt mse lapang nye...
heheee ;)

rAmAdhAn yAng diTUnggU2




Marhaban ya Ramadhan !!! 
Bulan yg semmg nye dah lame aku rindu2 kn dan nanti2 kn....^^,
akhirnye menjelmaaa gk...
heheheee


pose tahun nie best sgt...coz ak dpt b'pose sepen0h nye with my mummy n daddy...hehehee ;)
cam kembali ke zmn remaja dahulu kala lak.... zmn sekolah2 dulu leerr... ;)
before this, selaloo jea ngelat2 nak pose kt umh..biase la bdk tgh belaja...kehkehkeh...
n ak tao pasni pom mmg terase sedikit kesshan n kepayahan setlh ak memasuki alam pekerjaan...huhuu
so,
time ni la mase utk ak berpose sepuas2nye ngan dorg....n berterawih di kg halaman ku...yeah!!


hmm, pose pose gak...
jgn pose aje...
rugi laa nanti...
so pepandai la kte amik peluang ni utk tingkat kn amalan2 kite...
amal makruff nahi mungkar yea kwn2!!
kirana ganjaran2 utk bln ni semmg lah tersgt2 lumayan....n the m0st important, de mlm lailatul qadar...hihihiii....xsaboo nak carik mlm tu...hmmmm


seperti biase setiap kali pose pd bln ni, de la beberape misi yg berlegar2 kt dlm pale ak ni..tp xpenah lak tercpai kesemuanya...hrp2 yg kali ni dpt la ak cpai before hbis bln pose ni...hehee..


yg pling utama, nak khatam Quran la before tibe nye bln syawal..
pastu, nak wat amalan2 sunat bykkkkkk2..
pastu, nak bace buku2, artikel2 yg islamik ckit....almaklum lah before this sedikit keliatan utk membacenye...hehehee...n0vel tu tggu bln dpn la br smbung bace..kirana ianya boleh menambahkan sedikit kelaraan ku pd bln pose ni..huhuu
pastu pe lg erk...

pastu, kena pose gak mulut, mate, telinge, hidung, tangan, kaki, fikiran n hati.... 
mulut~tahan mkn n minum n jgn ngumpat n jgn berleter, 
mate~jgn tgk maksiat
telinge~jgn degoo org ngumpat
tangan n kaki~jgn wat mende xelok
fikiran n hati~paling penting!! jgn busuk hati n fikir yg bkn2 

panjg nye ak membebel pd kali ini...
k lah kwn2, 
salam ramadhan wat korg sume..
pose lah dgn sebeno2 nye..
jgn p0nteng2 lak..hihi